VikingOPERAFEST 7. og 8. juni 2013
Stavanger Operakor kan i år feire sitt 20 års jubileum og vil starte markeringen med en mini- turné i fylket. Vi ønsker velkommen til «Operafest», en scenisk forestilling, først på Stills scene i Stavanger fredag 7. juni kl. 19.00, og deretter i Egersund kulturhus lørdag 8. juni kl. 19.00.

I vårt jubileumsår har vi valgt bl.a. å markere to av operetten og operaens største komponister, nemlig Emmerich Kálmán og Giuseppe Verdi, to komponister som har betydd mye for Stavanger Operakor i disse 20 årene, hvorfra vi ofte har hentet vårt reportoar bl.a. «Grevinne Mariza», «Sigøynerbaronen», «Sirkusprinsessen», «La Forza del Destino», «Aida» og «Trubaduren» for å nevne noen. Det er i år 60 år siden Kálmán døde og 200 år siden Verdi ble født.

Kveldens forestilling starter med 1. akt av «Grevinne Mariza». Her får dere høre fengende Cárdásmelodier og smektende valsetoner og m.m. Forelskelse og sjalusi er faste ingredienser, samt mye fest og moro!

Etter pause byr vi på musikalske høydepunkter fra Verdis opera «Skjebnens makt» (La Forza del Destino). Solister og kor vil gjennom sang og lystig dans fremføre et tverrsnitt av operaens handling. Dramatisk, rørende og vakkert. Dette er musikk som går rett til hjertet.

I tillegg korets egne solister og to gjestesolister, har vi fått med oss syv barn plukket ut på audition. Fem av dem er elever ved Stavanger internasjonale skole. De har flittig fulgt korets øvinger siden før jul, og har allerede deltatt i flere konserter som koret har hatt denne våren.

Gjestesolister:
John Austvoll, tenor
Nils Erik Steinsbø, baryton
Øvrige solister er Stavanger Operakors egne
Introduksjon ved Solveig Ruud

Pianist:
Olga Lund

Dirigent:
Randi Wedvich

OM FORESTILLINGEN:

«Grevinne Mariza»
(1. akt)
Oversatt til norsk av Randi Wedvich.

(Da kveldens forestilling er ment å være en musiklsk kavalkade, er replikkene skåret ned til et minimum. Sangnumrene er derimot tatt med i sin helhet).

ROLLELISTE:
Grevinne Mariza...........................................: Lone Litlehamar
Tassilo alias Bela Törek................................: John Austvoll
Lisa, hans søster.............................................: Marianne Jonassen
Baron Koloman Zupan:................................: Nils Erik Steinsbø
Manja, en sigøynerske...................................: Ge GangYao
Tschekko, en gammel tjener:.....................: Dag Egil Rusnes
Fyrst Moritz Dragomir Populescu............: Per Kåre Bringaker
Karl Stephan von Libenberg.....................: Odd Helge Fjetland
Ilka, Marizas venninne...............................: Astrid Hiller
Barn: Matto Carazza, Aiden Devins, Rebecca Wonham, Åse Ronja Pollestad,
Lydia Wonham, Ashling Devins og Silje Pollestad
Sari, den minste piken................................: Aine Devins

Tjenere og gjester: Solvor Laastad, Anne Marie Johannessen, LaureDieudonné,Vicky Wonham, Solveig Ruud, Lillian Drøsdal, Max Waldow, Tore Lein-Mathisen, Anne Lein-Mathisen, Turid Grahl-Jackobsen, Arild Sigmundsen.

HANDLINGEN:
Vi er på godset til den styrtrike Grevinne Mariza. Manja, en sigøynerske, er betatt av den nytilsatte godsbestyrerern, Bela Törek. Hun synger en sang til hans ære. Bela Törek er egentlig en greve ved navn Tassilo Endrödy Wittenburg. Han er ruinert p.g.a. sin avdøde fars forretningskonkurs. Tassilos familie og venner tror han er på verdensomseiling. I stedet har han tatt denne stillingen for å forsørge sin yngre søster som er på kostskole. For første gang på mange år ankommer Mariza godset for å feire sin forlovelse med en viss Baron Koloman Zupan. Hun forklarer at de skal feire forlovelsen på hvert sitt sted. Blant gjestene er også Tassilos søster Lisa. Hun tror at bestyrerrollen bare er et dumt veddemål og lover å tie om hans identitet. Snart avslører Mariza for venninnen Ilka at forlovelsen bare er oppdiktet for å få fred for plagsomme friere. Navnet Koloman Zupan har hun tatt fra operetten «Sigøynerbaronen». Imidlertid dukker det opp en mann ved navn Koloman Zupan, for å delta i feiringen av deres forlovlse. Mariza forsøker å få ham til å forstå at det er en helt annen med samme navn, men han bedyrer at det kun finnes én med det navnet i hele Ungarn og det er ham.

Samtidig blir Mariza fasinert av sin nye forpakter. Det blir etterhvert en uoverensstemmelse mellom dem og hun gir ham sparken. Gjestene ber henne glemme ham og heller bli med på kabaret. Imidlertid dukker Manja opp og spår at Mariza i den nærmeste fremtid skal møte sitt hjertets kjærlighet og at han er av fin og gammel herkomst. Mariza bestemmer seg derfor å bli hjemme og lar de andre dra. Tassilo kommer for å ta avskjed og Mariza innser at hun har han dlet en smule overilet. Hun ber ham om å bli værende likevel – noe han glad takker ja til.

PAUSE

«Skjebnens makt»
En kortversjon
Oversatt til norsk, bearbeidet og tilrettelagt av Randi Wedvich

ROLLELISTE:

Leonora...................................: Lone Litlehamar
Don Carlo, hennes bror...........: Nile Erik Steinsbø
Alvaro, hennes elskede...........: John Austbø
Preziosilla, sigøynerske..........: Marianne Jonassen
Alcade.....................................: Per Kåre Bringaker
Melitone, munk......................: Odd Helge Fjetland
Fader Guardiano....................: Per Kåre Bringaker
Kirurgen.................................: Per Kåre Bringaker
Alcune, ordinanten.................: Dag Egil Rusnes
En kvinne...............................: Lillian Drøsdal
Dansere: Marianne Jonassen, Astrid Hiller, Odd Helge Fjetland, Vicky Wonham og Lydia Wonham

Soldater, servitriser, gjester, landsbyfolk og tiggere: Max Waldow, Tore Lein-Mathisen, Arild Sigmundsen, Dag Egil Rusnes, Lillian Drøsdal, Lydia Wonham, Ashling Devins, Laure Dieudonné, Anne Marie Johannessen, Marianne Jonassen, Ge GangYao, Turid Grahl-Jacobsen, Solvor Laastad, Rebecca Wonham, Matteo Carazza og Aiden Devins.

HANDLINGEN:
Hendelsesforløpet forut for kveldens forestilling: Leonora di Vargas er av fin familie. Hun er glad i Alvaro, som er av indianerblod og ikke akseptert av hennes far. De bestemmer seg for å rømme, men blir overrasket av faren. Da farens menn skal gripe Alvaro, blir faren truffet av et vådeskudd og dør. Før han utånder forbanner han sin datter. De klarer å rømme, men kommer bort fra hverandre under flukten. Begge tror at den andre er omkommet.

1. Scene

På et vertshus i en spansk landsby. Blant gjestene er Leonoras bror Carlo, som er forkledd som student. Han leter etter sin søster og hennes forfører som flyktet sin vei etter farens tragiske død. Han vil hevne drapet på faren. Leonora ankommer versthuset forkledd som en ung mann. Hun gjenkjenner broren og prøver å skjule seg. Sigøynersken Preziosilla ankommer til alles begeistring. De oppfordrer henne til å spå deres fremtid. Hun synger soldatlivets pris. Carlo vil også spås og hun skjønner at han ikke er den han gir seg ut for. Han blir av Alcaden (Alkalde, fredsdommer) oppfordret til å si hvem han er. Carlo oppgir falskt navn og i en sang, som liksom handler om en venn, forteller han den tragiske skjebnen til sin familie. Leonora overhører alt og trekker seg hurtig tilbake. Det nærmer seg stengetid og Alcaden ønsker dem en god natt og alle bryter opp.

2. Scene

Leonora kommer utmattet frem til klosteret hvor hun vil søke tilflukt. I en sang beskriver hun sin sorg og redsel for å bli gjenkjent. Hun banker på og ber om å få snakke med Fader Guardiano. Munken Melitone ber henne komme tilbake neste morgen til messe. Hun setter sin lit til Fader Guardiano, og sender sin bønner til Jomfu Maria om at han vil ta henne i sin beskyttelse.

3. Scene

Munkene kommer til messe og Fader Guardiano kommer sammen med Leonora som nå har overbevist Guardiano om at hun må få deres beskyttelse. Hun skal få tilhold i en ensom grotte i fjellet resten av sitt liv. Fader Guardiano leser opp vilkårene og lovene for resten av munkene, som bekrefter at de skal overholdes ellers vil de få evig forbannelse. Tilslutt synger de alle en bønn til himlens jomfur og Guds engler om beskyttelse.

4. Scene

I leiren ved fronten. Det er en pause i kampen og soldatene hviler ut med kortspill. Alvaro som er kaptein i den spanske hæren forteller i en sang om sin sydamerikanske bakgrunn og eventyrlig skjebne. Alvaro har reddet Carlo som er i samme hær. De gjennkjenner hverandre ikke og er blit gode venner. Trompeter kaller til kamp igjen og alle stormer ut. Feltlegen i leiren står sammen med en sekundant og følger med på slagmarken i kikkerten. Det blir en hard kamp, men deres menn seirer. Alvaro blir såret og bæres inn i leiren. Kirurgen og de andre blir bedt om å tre tilbake, da Alvaro vil snakke med Carlo alene. Alvaro betror Carlo en nøkkel som tilhører en eske hvor han har gjemmer hemmeligheten om sin identitet og brev fra Leonora. Carlo må love å tilintetgjøre innholdet uten å se det. Alvaro ønsker at hemmeligheten skal fare med ham når han nå dør. Dette lover Carlo. De tar farvel med hverandre.

5. Scene

Preziosilla, soldater og folk kommer til leiren for å feire. De synger og danser. Munken Melitone kommer forbi og blir motvillig trukket med i dansen til alles forlystelse. Preziosilla prøver å snakke dem til rette uten å lykkes og finner ut at hun må gjøre noe for å få deres oppmerksomhet. Hun begynner å synge en kampsang og etterhvert samles alle og tar del i sangen. Melitone slipper fri.

6. Scene

Fader Guardiano kommer til klosteret. Han blir fulgt av tiggere som ber om mat. Han går inn i klosteret for å hente mat til dem. Sammen med Melitone kommer de ut med en stor gryte suppe. Tiggerne begynner å slåss om maten. Melitone er irritert og uvennlig med dem. Fader Guardiano prøver å roe ham ned og minner ham om at veldedighet er plikt. Melitone blir mer og mer utålmodig og til slutt jager han alle vekk.

7. Scene

Fader Guardiano kommer opp i fjellet til grotten hvor Leonora har fått tilflukt. Ingen har lov til å nærme seg dette stedet, det er hennes eneste beskyttelse. Bare Fader Guardiano får komme med mat og drikke som han sette ved et lite kors. Så går han igjen. Leonora kommer ut av grotten der hun har måttet oppholde seg i ensomhet. Hun er fortvilet over sin situasjon og synger ut sin fortvilelse før hun igjen styrter inn i grotten.

SLUTT